Polimer klisé

 

A Polimer klisé (lv : 0,5mm) Alkoholos és vizes kimosású változatban bemintázásra és kis szériás termelésre alkalmas.

 

A műanyag klisé készítés folyamata,

 

A klisé készítésnél mindig figyelembe kell venni, hogy milyen a grafika,

A grafika mérete és a benne található vonalak, motívumok határozzák meg a levilágítási időt.

A raster időt ehhez a paraméterekhez állítjuk be, minél kevesebb ideig világítjuk a rastert annál mélyebb nyomat árkot kapunk. Ami fedettebb nyomatott eredményez. Nagyobb telitett nyomatoknál (flekk), a raster időt akár 6-8 percre ajánlott kitolni ami, egy sekélyebb klisét eredményez, ezáltal a kliséből maradéktalanul kitudja venni a festéket, és le is tudja adni a termékre anélkül hogy a tamponon festék maradna, és a nyomatra ránézve márványosságot eredményez.

A tapasztalataink szerint különbség van a vizes és az alkoholos klisé le világításában, ami abból adódik, hogy a fotópolimer réteg vastagabb az egyes típusú kliséken.

A klisé felépítésé,

A fotópolimer réteg alatt egy vékony lemez van a polimer rétegen egy vékony fólia, amit levilágítás előtt el kell távolitani, a motívumokat a polimer rétegebe világítjuk bele UV fénnyel.

Itt a kliséből felvett festékréteget befolyásolja a raster rács sűrűségé, a legjobban kezelhető raster rács a 120/90 raster, de vannak ennél ritkább rácsok is, akár az 50/90 ráccsal is világíthatunk, ami egy mélyebb klisét eredményez.

A kliséről eltávolítjuk a védő fóliát, behelyezzük a le világítógépbe, ami UV fénnyel világit,

A klisére rátesszük a filmet, ügyelve arra, hogy semmilyen szennyeződés nem legyen a klisé és a film között, ezekután le világítjuk a kívánt idővel. Az idő lejárta után, kivesszük a gépből és levesszük róla a filmet és rárakjuk a rastert ezt a folyamatot elvégezzük ugyan úgy ahogy a filmmel tettük a kívánt idővel. Az idő lejárta után kivesszük a legvilágítóbból a vizes klisét vízzel az alkoholos klisét alkohollal kimossuk egy tálban puha anyaggal, ami nem sérti a még nem kikeményedett felületet, amit eddig kitakartunk filmmel utána a rasterrel az a felület még mindig puha. Kimossuk a klisét, ezután leszárítjuk hajszáritóval vagy sűrített levegővel. Ezek után visszatesszük a levilágítóba, hogy a még nem kikeményített részt is kikeményítsük.

A már kész klisé minőségét nagyban befolyásolja a világitógép minősége és az UV csövek.

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk